Put
Put
Put
Put
De wereld van performance collectief ROTOR draait rondom de herhaling van fysieke handelingen. Daarbij staat de vraag ‘Wat zet ROTOR in beweging?’ steeds centraal.
Deze vraag duidt enerzijds op het aandrijfmechanisme, het startpunt van een beweging en anderzijds op de mogelijkheid tot verdieping en verandering, wat ROTOR kan doen bewegen bij het publiek. Elementen die steeds weer terugkomen zijn: het lichaam als vertrekpunt, de uitputtingsslag van de performer(s), de fysieke inleving van het publiek, verdieping binnen- en variatie op de herhaling, en het oefenen in zingeving.
ROTOR’s voorstellingen gaan over de absurde banaliteit van het bestaan, maar tonen tegelijkertijd de eindeloze schoonheid ervan. Vaak gaan de performers extreme inspanningen aan, met een herhalende handeling, waarin ze zoeken naar het creatieve en kinetische potentieel van fysieke limitatie. Er gaat steeds een doorwrochte studie vooraf aan de verkenning van de mogelijkheden van het lichaam waarbinnen ze het gevecht aangaan met zichzelf. Daarbij laten ze zich inspireren door verschillende disciplines gaande van de Nederlandse Mime-traditie, Kung Fu, tot free running.
ROTOR gelooft dat er universele, tijdloze vraagstukken zijn die aandacht verdienen, en het waard zijn om steeds opnieuw, vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken. Steeds weer weet ROTOR deze vraagstukken te vertalen, abstraheren, en voelbaar te maken in een fysieke vorm. Hun speelstijl is dan ook tekenend voor de universele zoektocht naar een verhouding tussen de mens en zijn plek in de wereld. De speler is als een luisterend lichaam, balancerend in verhouding tot zijn omgeving. Deze fundamentele fysieke arbeid is voelbaar, hypnotiseert, en activeert een fysieke inleving bij een veelheid aan publiek.
Het woord ‘rotor’ is een palindroom, een woord dat je in twee richtingen kan lezen. ROTOR ambieert dan ook een circulaire maakvorm, gericht op duurzaamheid en verdieping, waarbij men als een rondwentelend lichaam steeds opnieuw kan terugkeren naar het vraagstuk over de aandrijfmechanismes die ons doen bewegen.
In 2017 maakte het performance collectief de voorstelling The Place to Be, de voorstelling beleefde een uitgebreide tournee als onderdeel van Het Debuut van Rudolphi Producties en speelde ook op andere plekken zoals op De Parade. In 2019 maakte ROTOR twee Co-producties: Rushing Faces en Touch or Tune.
In 2021 creëerde ROTOR de voorstelling Erosion in samenwerking met Veem House for Performance en Schweigman&. Erosion gaat over de balans en interactie van mens en omgeving.
De voorstelling tourt nog steeds en is In 2022 genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs.
Performance collectief ROTOR is onderdeel van het talent ontwikkelingstraject van Theatergezelschap
Sinds 2021 is ROTOR huismaker bij